Obvestilo za stranke: Preverite veljavnost certifikatov za davčne blagajne

Uporabniki davčnih blagajn, pozor! Preverite, če vam kmalu poteče 5-letno namensko digitalno potrdilo.

Spoštovani uporabniki davčnih blagajn.
 
Uporabnikom davčnih blagajn se bo v novembru začela iztekati veljavnost namenskih digitalnih potrdil za davčno potrjevanje računov (veljavnost poteče po 5 letih). Prvi uporabniki so jih namreč začeli pridobivati novembra 2015, torej dva meseca pred začetkom uvedbe davčnih blagajn. Te morajo imeti vsi, ki poslujejo z gotovino (sem sodijo tudi kartice), izjemoma lahko uporabljajo tudi potrjene vezane knjige računov.
 
 Namenska digitalna potrdila po petih letih potečejo, kar pomeni, da davčne blagajne v tem primeru ne bodo delovale. Poenostavljeno: trgovci, denimo, bi račune sicer lahko tiskali, čeprav bi se na blagajni pojavil znak za napako (»error«), a ti ne bi bili veljavni oziroma bi bili trgovci v prekršku, saj bi bilo onemogočeno davčno potrjevanje računov.
“Zato naj uporabniki davčnih blagajn še pred potekom roka pridobijo novo namensko digitalno potrdilo in izvedejo zamenjavo potrdila v davčni blagajni,” priporočajo na Fursu.
 
Če ste v dvomu, kdaj točno vam poteče omenjeno potrdilo, lahko to preverite na samem digitalnem certifikatu. Kako lahko pridete do tega podatka si lahko pogledate TUKAJ↗️. 
Najbolj relevanten je 4. korak, kjer lahko na zavihku Velja do, vidite veljavnost vašega certifikata:

Prav tako lahko veljavnost digitalnega certifikata preverite na portalu e-davki po podatku »Vloženo«. Postopek prevzema digitalnih potrdil, je lahko opravljen v roku 60 dni od prejema spodnjega dokumenta:  

Tako si lahko izračunate veljavnost vašega certifikata, in sicer tako, da datumu, ko ste prejeli dokument za prevzem digitalnega potrdila, prištejete število dni od dejanskega prevzema. 
Vsekakor vam priporočamo in vas hkrati prosimo, če se vaš datum dokumenta za prevzem digitalnega potrdila bliža starosti 5 let, da zahtevate menjavo certifikata, kar bo tudi nam dalo dovolj časa za namestitev novega potrdila v program. 
 

Kako pridobim novo namensko digitalno potrdilo?

Postopek je enak, kot če bi prvič pridobili takšno digitalno potrdilo, obnova pa je brezplačna.
Za navodila kliknite na spodnji gumb. ⬇️
Na spletni strani Miniblagajna ↗️ sta objavljena dva videa z navodili za pridobitev in prevzem potrdila in tudi pdf z navodili.
 
Namensko digitalno potrdilo bo torej zavezanec lahko pridobil ali preklical le elektronsko prek sistema eDavki. Vsi uporabniki davčnih blagajn, ki še niso registrirani kot uporabniki portala eDavki, naj za pridobitev in preklic namenskega digitalnega potrdila čim prej pooblastijo drugo osebo, morda računovodski servis ali ponudnika davčne blagajne. Postopki pooblaščanja so opisani na portalu eDavki ↗️.
V kolikor imate v povezavi z novimi digitalnimi certifikati
kakršnokoli vprašanje ali potrebujete pomoč, nas kontaktirajte na:
📞 03/757-39-12 ali
 
Lep pozdrav,
 
Ekipa PRO-BIT

VEČ NOVIC:

Jesenski računovodski zajtrk

JESENSKI RAČUNOVODSKI ZAJTRK 2023

Veseli nas, da vas lahko povabimo na naš prihajajoč tradicionalni jesenski računovodski zajtrk, ki bo potekal v živo na sedežu našega podjetja Pro-bit v Slovenskih