Osmi paket ukrepov za omilitev posledic epidemije (#PKP8)

Osmi protikoronski zakon (#PK8) prinaša dodatne ukrepe za ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstvu v zaostrenih razmerah epidemije covida-19, med drugim podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo ter prevzem dela bremena za dvig minimalne plače s strani države. Zakon o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19 (ZDUOP) je stopil v veljavo 5. februarja 2021.

Krizni dodatek za delavce

Zakon odpravlja neenakost med delavci, ki so pri plači v decembru prejeli plačilo za poslovno uspešnost ali le del tega plačila (npr. božičnico) in zato niso bili upravičeni do kriznega dodatka v višini 200 evrov. Čeprav so ta mesec ti delavci tudi delali, so bili v drugačnem položaju glede na delavce, ki so plačilo za poslovno uspešnost (npr. božičnico) prejeli izplačano v drugih mesecih (npr. januarja 2021).

Ukrep čakanja na delo

Ukrep čakanja na delo se podaljšuje za obdobje od 1. februarja do 30. aprila, z možnostjo podaljšanja ukrepa do 30. junija 2021.

Subvencioniranje minimalne plače in razbremenitev delodajalcev

Država bo delodajalcem za plače tistih delavcev, katerih plača brez dodatkov ne dosega zneska minimalne plače, namenila subvencijo v višini 50 evrov. Subvencija se določi za delo, opravljeno v mesecih od januarja do vključno junija 2021.

Zakon določa tudi sorazmernost subvencije glede na obseg sklenjene pogodbe o zaposlitvi.

Ukrepi za zajezitev širjenja okužb

Ukrepe za zajezitev širjenja okužb Vlada RS prilagaja glede na epidemiološko situacijo v državi in širši regiji.

Na spodnjih povezavah si lahko preberete kakšni so trenutni ukrepi.

Več o ostalih ukrepih si preberite na spodnjih povezavah:

Vsebina je pripravljena na podlagi objav na REPUBLIKA SLOVENIJA gov.si.

Potrebujete pomoč pri vzpostavitvi dela od doma?

Če potrebujete pri uvedbi dela od doma kakršnokoli pomoč, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali, da bomo skupaj našli primerno rešitev za vaše varno delo na daljavo. 

Če potrebujete pri uvedbi dela od doma kakršnokoli pomoč, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali, da bomo skupaj našli primerno rešitev za vaše varno delo na daljavo. 

VEČ NOVIC:

Jesenski računovodski zajtrk

JESENSKI RAČUNOVODSKI ZAJTRK 2023

Veseli nas, da vas lahko povabimo na naš prihajajoč tradicionalni jesenski računovodski zajtrk, ki bo potekal v živo na sedežu našega podjetja Pro-bit v Slovenskih