Kako izbrati pravi ERP sistem za svoje podjetje?

ERP (Enterprise Resource Planning, prevod: načrtovanje virov v podjetju) je sistem za nadzor poslovanja podjetja. Gre za bistven program, ki je pomemben za vsako razvijajoče se podjetje. Z ERP sistemom lahko optimizirate poslovne procese in si znižate stroške poslovanja. ERP zajema različne funkcije, kot so upravljanje finančnih sredstev podjetja, delo s kadrom ter vodenje finančne, kadrovske evidence in evidence osnovnih sredstev. Pravzaprav vam pomaga nadzorovati celotno poslovanje.

Danes je svet že popolnoma preplavljen z digitalizacijo, ki jo je pandemija Covid-19 le še pospešila, in zato se je potrebno zavedati, da se bo za konkurenčnost na trgu potrebno čim prej usmeriti v digitalizacijo, kar pomeni tudi uvedba ERP sistema v vaše podjetje.

Ker se zavedamo, da že sama odločitev ni preprosta, kaj šele izbira pravega ponudnika, smo za vas pripravili nekaj opornih točk, za katere menimo, da se jih je dobro držati in jih upoštevati pri izbiri programske opreme ERP.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri ERP ponudnika?

  1. Naredite si seznam glavnih zahtev, še preden iščete ponudnika

Programska oprema ERP je veliko bolj učinkovita, če ustreza potrebam in zahtevam vašega podjetja. Vsi ponudniki vam bodo preprosto pripravili svoje predloge, vendar ste vi tisti, ki se morate odločiti in določiti, kaj najbolje ustreza vašemu podjetju.

Zato vam svetujemo, da analizirate svoj razvoj poslovanja in s tem poiščete področja, ki so nezadostna, ali jih je treba izboljšati, če želite, da svoje naloge izvajate strokovno in uspešno. Posvetujete se tudi z vodji vaših oddelkov, saj boste tako zagotovo dobili pravi odgovor, kaj vaše podjetje zares potrebuje.

 

  1. Izberite nekoga, ki omogoča oblačno tehnologijo ter vam nudi tudi možnost uporabe na pametnih telefonih in tablicah

Tehnologija nas danes spremlja na vsakem koraku. Torej kar potrebujete je, je dostopna programska oprema  vse povsod in ob katerem koli času. Zagotovite si, da bo ERP sistem omogočal uporabo v oblaku (torej kjer koli in kadar koli), ter da bo prilagojen za uporabo na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih. Le tako boste lahko vi in ​​vaše podjetje prilagodljivi in ​​dostopni vedno in povsod.

  1. Poiščite ponudnika, ki vam nudi funkcije po meri ter aktivne posodobitve

Posodabljanje vašega ERP sistema je ključnega pomena za maksimiranje celotnega poslovnega potenciala.  Če bi se odločili  za ustvarjanje lastnega ERP sistema, ali za nakup ERP sistema preko spleta, brez primernega uvajanja, vas lahko to pripelje do starejših različic programske opreme, ki je ne bi znali posodabljati ne vi in ne vaši zaposleni. Upoštevajte, da če zaposleni ne vedo o novih posodobitvah, ali kako jih uporabljati, je za vas enako, kot če ne bi obstajale. Zato bo primeren ponudnik ERP sistema zagotovil začetno in stalno izobraževanje o novih funkcionalnostih tako, da ga bodo vaši zaposleni lahko uporabljali pravilno in v polni meri. Takšni sistemi se posodabljajo tako, da upoštevajo trenutne trende ter vaše želje, da so funkcije programske opreme prilagojene po vaši meri. 

  1. Ocenite stroške namestitve, stroške vzdrževanja in kvaliteto ERP sistema

Bodite pozorni ali bodo stroški enkratni in/ali trajni in če bo vaše podjetje finančno spodobno redno uporabljati sistem. Pri naložbah v sistem ERP podjetja se pričakuje povišana produktivnost. Vendar je na začetku vedno prisotna malo povečana investicija. Torej vam naj ERP sistem, ki ga boste izbrali, nudi možnost, da raste z vami, in da se vam bodo prvotni stroški čim hitreje povrnili. Sam program ERP mora rasti, ko raste vaše podjetje. Poskusite izbrati ERP sistem, ki ga lahko vaše podjetje najbolje izkoristi in mu bo v največjo korist. 

  1. Preverite reference ponudnika in zadovoljstvo njihovih strank

Izbira ponudnika ERP vam ustvari novo in pomembno partnerstvo za vaše podjetje. Zato je izrednega pomena, da preverite ponudnikove rešitve in storitve, ali bodo le-te primerno delovale v vašem podjetju ter nenazadnje ali je ponudnik specializiran v tem, kar vam ponuja. Zagotovite si nekoga, ki vas bo razumel in ki bo iz lastnih izkušenj vedel, kako prilagoditi sistem ravno vam.

Preverite, ali je ponudnik zaupanja vreden partner za vaše podjetje.

  1. Kakšne so poslovne koristi posameznih ponudnikov?

ERP sistem vam mora biti prilagojen tako, da vam s časom prinese zmanjšanje stroškov in povečanje prihodkov. Pred izbiro programa si zato vzemite čas, da preučite vse aspekte, ki vam jih določen ponudnik ponuja. Torej, preučite ceno in koristi določenega ERP ponudnika. Ob tem bodite pozorni, da vam ponudnik nudi tudi načrt, ki vključuje usposabljanje.

 

Ob upoštevanju teh nasvetov, bi moral biti vaš izbor ERP nekoliko bolj jasen, možnost izbora neprimernega ponudnika za vas, pa zmanjšana. Ne pozabite, da lahko s pravilnim izborom ERP programa napravite velik korak pri ustvarjanju razlike med vami in vašo konkurenco.

Že uporabljate ERP sistem, vendar niste prepričani, če je čas, da ga zamenjate?

Se sprašujete, kdaj bi bil pravi čas za menjavo ERP sistema?

Se sprašujete, če se vam sploh splača in če je potrebno zamenjati ERP sistem?

Preberite si razloge in znake, po katerih lahko vaše podjetje prepozna potrebo po novi ERP rešitvi s klikom na spodnji gumb. ⬇️ 

Razmišljate o nabavi ali menjavi ERP sistema in ne veste, kako naprej?

Mi vam nudimo rešitve, ki rastejo z vami. Pokrijemo lahko vse potrebe vezane na ERP rešitve, ki se pojavljajo ob rasti podjetja in spremembi procesov. Ko vaše podjetje raste in se pokažejo potrebe po novih in bolj naprednih rešitvah, vam lahko ponudimo modularno rešitev in funkcionalnosti, kar pomeni, da se vaš ERP lahko nadgrajuje modularno in ne potrebujete menjave celotnega ERP sistema.

Ali se ne sliši to predvsem manj stresno in naporno, kot pa menjava celotna sistema?

Tako je, modularnost vam prinaša lažjo uvedbo in lahkotnejšo menjavo, lahko uporabljate en ERP sistem, ki temelji na oblačni tehnologiji. Uporabljate pa ga lahko ne glede na velikost vašega podjetja bodisi manjša bodisi velika podjetja.

Pišite nam ali nas pokličite in pomagali vam bomo pri vaši digitalni rasti in pri novem ERP sistemu:

📞 Ali nas pokličite: +386 (0)3 757 39 12 📞

VEČ NOVIC:

Jesenski računovodski zajtrk

JESENSKI RAČUNOVODSKI ZAJTRK 2023

Veseli nas, da vas lahko povabimo na naš prihajajoč tradicionalni jesenski računovodski zajtrk, ki bo potekal v živo na sedežu našega podjetja Pro-bit v Slovenskih