Znaki za menjavo ERP sistema

Se sprašujete, kdaj bi bil pravi čas za menjavo ERP sistema?

Se sprašujete, če se vam sploh splača in če je potrebno zamenjati ERP sistem? 

Raziskave kažejo, da večina podjetij uporablja stare izdaje programska opreme, nekatere stare celo 4 leta ali več. In kaj je razlog temu? Večina direktorjev predvsem manjših podjetjih bo dejala, da zato nimajo ne časa, ne osebja, sploh pa ne proračuna. Za posodobitev ERP sistema se nikoli ne najde pravi trenutek.

To ni nič presenetljivega. Posodobitev oz. odločitev za menjavo programske opreme je lahko drago in deluje kot zastrašujoč projekt. Kljub temu, da to prinese številne prednosti, kot je večja učinkovitost, izboljšave v delovnem procesu, dolgoročno zmanjšanje stroškov, se podjetja še vedno ne morejo odločiti za korak naprej. Eden izmed razlogov za ne menjavo je predvsem v tem, da se ljudje radi počutijo udobno. In kadar smo nečesa navajeni, smo v coni udobja. Prav to pa je z menjavo ERP sistema težko zapustiti. Spreminjanje ERP sistema namreč vpliva na celotno organizacijo. 

Razlogi in znaki, po katerih lahko vaše podjetje prepozna potrebo po novi ERP rešitvi, so naslednji:

1. Neučinkovitost postaja vse večja

Tehnologija danes hitro napreduje, izgube pri neučinkovitosti pa lahko prinesejo precejšnje stroške. To se dogaja zlasti pri programski opremi, ki ni razvita v oblaku. Če imate še vedno zastareli ERP sistem, je potrebno vire vse bolj preusmerjati v vzdrževanje le-tega, namesto da bi denar in energijo usmerili v reševanje pomembnejših težav v organizaciji. 

2. Poslovne potrebe preraščajo zmogljivosti trenutne ERP rešitve

Celotno bistvo, zakaj ste v prvi vrsti začeli uporabljati ERP sistem, je upravljanje rasti podjetja. In če vam ta ERP danes dejansko povečuje stroške za vzdrževanje in dodajanje novih uporabnikov, namesto da bi bil stroškovno bolj ugoden, je to dokaz, da ERP ne raste z vami. ERP sistem bi moral biti zasnovan tako, da podpira in racionalizira rast vaše ekipe, in ne da jo ovira ter ustvarja še več dela.

3. Potrebe strank niso zadovoljene

Kupci, dobavitelji in partnerji pričakujejo neposreden dostop do vseh potrebnih podatkov za njihovo delo, kar jim mora omogočati sodoben ERP sistem. Nihče si ne želi v največji gneči iskati informacije drugje, ko pa bi jih lahko dobil s preprostim pogledom v ERP sistem. Starejši sistemi na žalost niso zasnovani tako in so navadno manj usmerjeni v dobro uporabniško izkušnjo. Medtem ko sodobna ERP rešitev lahko zagotovi dostop kadar koli in kjer koli do ažurno posodobljenih podatkov. Če si še niste zagotovili te poslovne prednosti, je samo vprašanje časa, kdaj vas bo konkurenca prehitela oz. če vas že ni.

4. Dinamičnost delovnega mesta se spreminja, zaposleni so vedno bolj mobilni

Še pred koronavirusom se je pojavljal trend nenehne uporabe telefonov, tablic in prenosnikov. Da o povečanju tega po izbruhu Covida-19 sploh ne govorimo. Oblačna rešitev ERP vam lahko pri tem nudi ogromno oporo. Če imate še vedno lokalno nameščeno ERP rešitev, je sedaj skrajni čas, da to pretvorite v sodobno, oblačno in mobilno rešitev. Le-ta vam lahko omogoča poslovno prednost  zagotavljanjem lahkotnega prehoda iz pisarne do stranke, ali iz doma do pisarne in nazaj. Oblak je tisto, kar vam omogoča povezljivost, tudi ko uvajate novo zaposlene – kjer koli in kadar koli.

5. Nimate dostopa do informacij v realnem času

Če ste primorani iskati najnovejše informacije vse povprek, to upočasni kritično odločanje in poslabša sposobnost reševanja težav. S poslovno inteligenco, ki je dostopna v današnjem času, je ključnega pomena, da te informacije skrbno varujemo, in vemo, kje so nam dostopne. Zelo pomembno je, da vedno veste kaj se dogaja v vašem podjetju, kje kaj ne deluje – in ne le-to, to vam mora biti dostopno tukaj in zdaj.

Ne glede na vse omenjene znake, je tukaj še eden glavni in nepričakovan razlog, ki nam je vsem obrnil svet na glavo. Zloglasni koronavirus. Vsi vemo, da je karantena in čas po njej, prinesel številne spremembe na poslovnih področjih. In kdaj, če ne sedaj, narediti spremembo? Stopiti korak naprej in menjati zastarel ERP sistem z novim, ki vam bo po uvajanju prinesel številne prednosti.

S pridobljenim časom in izboljšanjem učinkovitosti, ki se bo pokazala kaj kmalu po uvedbi, boste svojo IT ekipo osvobodili časa in stroškov vzdrževanja starejše programske opreme  – sistema ERP. Ta pridobljeni čas pa lahko izkoristite za nov fokus in proračun usmerite v druge ključne dejavnike za rast vaše organizacije.

Razmišljate o menjavi ERP sistema in ne veste, kako naprej?

Mi vam nudimo rešitve, ki rastejo z vami. Pokrijemo lahko vse potrebe vezane na ERP rešitve, ki se pojavljajo ob rasti podjetja in spremembi procesov. Ko vaše podjetje raste in se pokažejo potrebe po novih in bolj naprednih rešitvah, vam lahko ponudimo modularno rešitev in funkcionalnosti, kar pomeni, da se vaš ERP lahko nadgrajuje modularno in ne potrebujete menjave celotnega ERP sistema.

Ali se ne sliši to predvsem manj stresno in naporno, kot pa menjava celotna sistema?

Tako je, modularnost vam prinaša lažje uvedbe in lahkotnejše menjave, lahko uporabljate en ERP sistem, ki temelji na oblačnia tehnologiji. Uporabljate pa ga lahko ne glede na velikost vašega podjetja bodisi manjša bodisi velika podjetja.

Imate kakšno drugo vprašanje?

Pišite nam >> 📩 tukaj. 

Ste zamudili naše brezplačne webinarje, ki so bili namenjeni za vzpodbudo vaše digitalne rasti. Več si lahko preberete >> tukaj.

Če želite posnetek posameznega webinarja nam pišite: 📩 tukaj. 

VEČ NOVIC:

Jesenski računovodski zajtrk

JESENSKI RAČUNOVODSKI ZAJTRK 2023

Veseli nas, da vas lahko povabimo na naš prihajajoč tradicionalni jesenski računovodski zajtrk, ki bo potekal v živo na sedežu našega podjetja Pro-bit v Slovenskih